İZMİR +90 232 449 29 89
BURSA +90 224 361 62 12
TREN

ÜRÜNLER

SANİTASYON HATLARI İLE SAĞLIK ÇOK KOLAY

Konu Adı


09.05.2015 13:36:04

 

Sanitasyon hatları incelenmeden önce, sanitasyon kavramının incelenmesi gerekmektedir. Sanitasyon Türk Dil Kurumu tarafından dilimize “sağlıklama” olarak çevrilmiştir. İşyerleri için oldukça önemli bir kavram olan sanitasyon, çalışanların sağlığı, üretilen ürünlerin hijyenik olması ve doğal olarak tüketicilerin sağlığı için vazgeçilmezdir.


İŞ YERLERİ İÇİN SANİTASYON

İşletmede ürünlerin sağlık koşullarına uygun olarak üretilebilmesi için kaliteli sanitasyon ünitelerinin kullanımı gereklidir. Bunun yanı sıra çalışanların da dikkat edeceği çeşitli unsurlar mevcuttur, bu unsurlarla ilgili eğitimler verilirse hem işletmenin hem ürünlerin hem de çalışanların sağlığı için olumlu bir adım atılmış olur.
İşyerindeki herkesin dikkat etmesi gereken başlıca unsurlar şunlardır;

  • Çöp atıldıktan sonra eller acilen yıkanmalıdır
  • Yüze, ağza, buruna ve vücuttaki yaralara dokunulmamalıdır.
  • Yemek yemeden önce ve sonra eller sabunla yıkanmalıdır.
  • Tuvalet kullanılmadan önce ve sonra eller sabunla yıkanmalıdır.
  • Yemekler sağlıklı bir yerde ve iş kıyafetleri değiştirildikten sonra yenmelidir.
  • Çöp atılırken, temizlik yapılırken sigara içilmemeli ve sakız çiğnenmemelidir.
  • Vücuttaki kesikler, yaralar temiz bantlarla kapatılmalıdır.
  • Göze herhangi bir şey kaçtığında, temiz su ile yavaşça yıkanmalıdır.
  • Çöp atılırken, tuvalet temizliği yapılırken su geçirmez eldivenler kullanılmalıdır.
  • Çalışma alanının dışına çıkıldığına ve tuvalet temizliği sırasında plastik botlar giyilmelidir.

Bu unsurlara dikkat edildiği takdirde çalışma koşulları ve işletmenin üreteceği ürünler çok daha hijyenik olacaktır.

Sanitasyona önem verilmediği takdirde, işletmeler çeşitli problemler yaşayabilmektedirler, müşterileri bir firmadan doğrudan soğutabilecek şey sağlıksız üretimdir. Özellikle gıda sektöründe yiyeceklerin temiz olması neredeyse her şeydir. Birçok tüketici gidecekleri yerin sağlıklı olup olmamasına önem vermektedir, bireyler önem vermese dahi sağlıksız ürün tükettiklerinde hasta olmaktadır. İş yerlerinde sağlık kuralların uygulanması sadece firma yönetiminin inisiyatifine kalmış değildir, günümüzde sık sık sağlık denetimleri yapılmakta ve denetimlerden geçemeyen işletmeler çeşitli yaptırımlarla karşılaşmaktadır. Çalışanlar doğal olarak güvenilir, temiz bir çalışma alanı istemektedirler, eğer bu sağlanmazsa motivasyon ve işgücü kaybı kaçınılmaz olacaktır.

SADECE HİJYEN YETMEZ

Sanitasyon hatları kullanımının yanı sıra sağlıklı iş yerleri için sadece çalışan eğitimi yeterli olmamaktadır. Kullanılan ürünlerin de iyi seçilmesi gereklidir. İyi gıdalar, sağlıklı olmasının yanı sıra lezzete de katkı sağlayacağı için firmaya katkıda bulunacaktır.

  • Süt ve süt ürünleri; Sterilize ve pastörize olması tercih edilmelidir.
  • Yağlar; Rengine dikkat edilmelidir.
  • Tahıllar; Böcek, toz, ve küf bulunmamalıdır.
  • Ambalajlı ürünler; Ambalaj zedelenmiş olmamalıdır, konservelerde bombe bulunmamalıdır.
  • Sebze ve meyveler; Ezik, çamurlu olmamalı, yıpranmış ürünler kullanılmamalıdır.
  • Etler; Kontrol damgasının olmasına dikkat edilmelidir.