İZMİR +90 232 449 29 89
BURSA +90 224 361 62 12
TREN

ÜRÜNLER

RESTORANLARDA SANİTASYON ÇOK ÖNEMLİDİR

Konu Adı


18.05.2015 18:21:08

Sanitasyon hatları sağlıklı işletmeler için gereklidir, özellikle gıda alanında çalışan iş yerleri için sanitasyonun önemi artmaktadır.  Restoranlarda sağlıklı üretim yapılabilmesi ve üretilen ürünlerin sağlıklı şekilde servise sunulabilmesi için dikkat edilmesi gereken sanitasyon prensipleri vardır. Bunları inceleyelim;
                                          

MUTFAKTA HİJYENİN SAĞLANMASI SAĞLIKLI YEMEKLER İÇİN ŞARTTIR

Mutfakta hijyen kurallarına uyulması sağlıklı yemekler üretebilmek ve denetimlerde sorunlar yaşamamak için şarttır.
Mutfakta görev yapan herkes kendi çalışma alanının temizliğinden sorumludur, eğer toz veya atık maddelerin birikmesine izin verilirse bakterilerin gelişmesine imkan verilmiş olunur. Mutfakta kullanılan araçların temizliğine özen gösterilmelidir ve doğru şekilde sterilize edilmelidir. Çalışma alanına dökülen yemek, sıvı gibi maddeler bekletilmeden hemen silinmelidir. Temizlik araçları daima talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır aksi halde çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Yiyecek depoları ve temizlik malzemeleri kesinlikle aynı yerde bulunmamalıdır

 

MUTFAKTA TEMİZLİK İÇİN GEREKLİ ARAÇLAR GEREKTİĞİNDE DEĞİŞTİRİLMELİDİR

sanitasyon hatlari restoranMutfakta sanitasyonu sağlayabilmek için çeşitli araç ve gereçlere ihtiyaç vardır. Bu araçların kalitelisini temin etmek, sürekli temiz kalmalarını sağlamak ve yıprandıklarında değiştirmek gereklidir. Süngerler kullanıldıktan sonra vakit geçmeden yıkanmalı ve kuru hale getirilmelidir. Toz bezleri kolay temizlenebilen özellikte olmalıdır. Dezenfektan maddelerle çalışırken eldiven kullanılmalıdır. Zemin temizliğinde plastik ya da hasır fırçalar tercih edilebilir, moplar kuru olarak kullanılmayan, gevşek kirlerin temizlenmesi amacıyla bulundurulan paspaslardır. Moplar temizlik işlemi bittikten sonra asla ıslak ve nemli bırakılmamalıdır. Plastik temizlik kovalarının kullanımı da hijyenini sağlaması da oldukça kolaydır bu nedenle sıkça tercih edilir. Bu kovaların da çalışma bittikten sonra sıcak su ile temizlenmesi gerekmektedir.

 

SERVİSTE UYULMASI GEREKEN SANİTASYON KURALLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Sanitasyon hatları ile temizliğe katkı yapıldıktan sonra yemekler sağlıklı şekilde üretildiğinde de işlemin bittiğini söylemek doğru olmaz. Uyulması gereken sanitasyon prensipleri bu aşamada da devam etmektedir. Servis için kullanılan çalışma alanının kuru ve temiz olması gereklidir. Serviste kullanılan peçete, masa örtüsü gibi unsurlar temiz olmalı ve açık renkler tercih edilmelidir. Serviste kullanılacak herhangi ürünün hijyeninden şüphe ediliyorsa hemen yıkanmalıdır. Masa örtüleri serilirken el temasını mümkün oldukça az tutmak gereklidir.