İZMİR +90 232 449 29 89
BURSA +90 224 361 62 12
TREN

ÜRÜNLER

ARAÇ GEREÇ TEMİZLİĞİ SANİTASYON İÇİN ÖNEMLİDİR

Konu Adı


11.05.2015 19:14:15

Restoranlarda, kafelerde sağlıklı yemekler üretebilmek için sanitasyon hatlarının kullanımı gereklidir. Bunun yanı sıra kullanılan araç ve gereçlerin temiz olması son derece önemlidir. Mutfak araçlarının sanitasyonu sağlamadaki yerini inceleyelim;
EKİPMANLAR İYİ DURULANMALI
Mutfaktaki araçlar kullanıldıktan sonra hemen yıkanmalıdır. Yıkanma aşamasından sonra durulama işleminde acele edilmemeli detaylı şekilde yapılmalıdır aksi takdirde, tencerelerde deterjan kalıntısı bulunabilir. Kalıntı barındıran kaplarda yemek hazırlamak son derece sağlıksızdır. Sanitasyonun sağlanabilmesi için dikkat edilecek bir unsur da öncelikle kaliteli mutfak araç ve gereçleri satın alınmasıdır. Bu araçların değiştirilmesi için çok yıpranması beklenmemelidir. Yıpranmış mutfak gereçleri de yiyeceklerin içinde kalıntılar bırakabilir.   

 HİJYEN HER AŞAMADA DÜŞÜNÜLMELİDİR
Mutfak araç ve gereçleri kullanırken dikkat edilecek çeşitli unsurlar mevcuttur. Henüz satın alma aşamasında ekipmanların sanitasyona olan etkisi düşünülmelidir. Örneğin satın alınan bir aracın parçalarına kolay ayrılabilmesi, çok fazla pürüze sahip olmaması temizlik için bir avantajdır. Tüm araçların kullanıldıktan hemen sonra temizlenmesi gereklidir fakat özellikle et kıyma cihazlarında bu hususa daha çok özen gösterilmelidir. Bu cihaz öncelikle parçalarına ayrılmalı daha sonra ise her parçası tek tek dezenfekte edilmeli, durulanmalı ve parçalar birçeliştirilmelidir. Mutfaktaki araçlar için uygun temizlik maddeleri seçilmeli, temizlik maddelerinin üzerindeki kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Hijyeni sağlanmak istenen cihaz, elektrikle çalışıyorsa temizliğe başlanmadan önce cihazın elektrikle bağlantısı kesilmelidir. Soğutucuların temizliği dikkatle yapılmalıdır. Öncelikle soğutucunun içinde bulunan besinler başka bir soğutucuya taşınmalıdır daha sonra ise temizlenmek istenen soğutucu prizden çekilmeli ve termostat sıfıra getirilmelidir. Raflar eğer çıkarılabiliyorsa çıkarılmalı ve yıkanmalıdır. Buzlanma varsa buzların erimesi beklenmelidir. Dolabın hem içi hem de dışı sıcak sıvı deterjan yardımı ile detaylıca temizlenmelidir daha sonra ise durulama ve kurulama işlemleri yapılmalıdır. Termostat ayarı yapıldıktan sonra cihaz besinlerin yerleştirilebilmesine hazır hale gelmiştir. Yiyecekler yerleştirildikten sonra cihaz elektriğe takılmalıdır.

Sanitasyon hatları işyerinde hijyenin sağlanması için tercih edilebilecek, kaliteli firmalardan satın alındığında temizlik işlemlerini kolaylaştıracak araçlardır. Mutfakta bulunan her aracın yanında kullanma talimatları yazılıp asılmalı ve aracı kullanacak çalışan o cihazın özellikleri hakkında bilgilendirilmelidir